ONDERHOUD

Onderhoud

Uw houten vloer is voorzien van een laklaag. Deze slijtlaag van uw vloer heeft bescherming nodig. Daarom is het tijdig aanbrengen van lakpolish noodzakelijk.

Zorg er voor dat er steeds een laagje beschermende polish op uw vloer aanwezig is. Dit voorkomt een snelle slijtage van het hout. Vuil zal eerst door de beschermlaag moeten dringen voordat de laklaag wordt aangetast.

Dagelijks:

Neem de vloer zoveel mogelijk droog af, bv met een stofzuiger of een stofwisser. De zuigmond op de borstelstand zetten i.v.m. krassen.

Wekelijks/Tweewekelijks:

Als u de vloer vochtig (nooit nat) af wilt nemen gebruik dan speciale lakcleaner. Enkele doppen lak-cleaner per liter water is voldoende. Lakcleaner verzorgt tevens de vloer en heeft een anti-slip werking. 
Te nat reinigen geeft problemen die kunnen variëren van versnelde slijtage tot donkere strepen tussen de planken.

Periodiek:

  • Afhankelijk van de intensiviteit van gebruik is het noodzakelijk de vloer eens per 2 à 3 maanden in de lakpolish te zetten. Bij zeer intens gebruik (keuken, hal, veel kinderen, honden) kan één keer per maand noodzakelijk zijn.
  • Een nieuwe laklaag eerst 2 weken laten uitharden voordat u de lakpolish aanbrengt. Deze lakpolish is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar, extra mat, mat, zijdemat of glans en tevens in een uitvoering voor zwaarbelaste ruimtes of normale ruimtes.
  • Zorg ervoor dat de vloer goed schoon en droog is voordat u de polish aanbrengt. De polish wordt puur (niet verdunnen) op de gereinigde, droge vloer aangebracht. Met één liter polish kunt u 40 m² parketvloer één maal behandelen. Met een vloerwisser de polish over de vloer verdelen. Na ca. 30 minuten is de vloer weer begaanbaar. Let op dat u de polish meteen over de vloer verdeeld en niet te lang puur op de vloer laat liggen, dan geeft kringen. De lakpolish nooit boenen of uitwrijven.
  • Probeer de vloer voordat het hout er dof uit gaat zien opnieuw van polish te voorzien.
  • Na 3x aanbrengen lakpolish eerst oude polish-lagen verwijderen met speciale polishremover. Hiervoor is een speciale Microdust-wisser voorzien van een groen pad te verkrijgen. Daarna een nieuwe laag lakpolish aanbrengen.

Beschadigingen en ongelukjes:

  • Kleine krasjes en doffe plekken verdwijnen bij het gebruik van lakpolish.
  • Uw vloer is kortstondig bestand tegen water en andere vloeistoffen. Maak de vloer echter z.s.m. droog om lelijke kringen te voorkomen. Zet onder uw planten op de vloer schoteltjes of zet ze in een waterdichte pot. Let op met aardewerk potten!
  • Eiken vloeren zijn absoluut niet bestand tegen urine (honden/katten etc.). Indien urine niet snel opgepoetst wordt ontstaan er lelijke zwarte kringen die er ook met schuren niet of nauwelijks uit gaan.

Algemeen:

  • Plak viltschijfjes op de onderkant van uw meubilair en eg een goede mat voor uw deur. Zo voorkomt u krassen.
  • Probeer niet over de vloer te lopen als deze vochtig is, hierdoor slijt de vloer onnodig snel. M.n. in de keuken is dit echter al snel het geval. Leg daarom voor het aanrechtblok een mat of zet de vloer minimaal één keer per maand in de lakpolish.
  • Na gemiddeld 7 jaar is het nodig de vloer opnieuw te schuren en van een nieuwe laklaag te voorzien. Deze periode kan aanzienlijk verlengd worden door goed onderhoud.
  • Zorg voor een goede relatieve luchtvochtigheid (RLV) in uw huis. Hout zal altijd de omringende luchtvochtigheid aannemen, dat wil zeggen uitzetten bij stijging van de RLV krimpen bij daling van de RLV. Het is daarom zaak de RLV op peil te houden! Een RLV tussen de 55 en 65 % is een goed gemiddelde. Niet alleen de vloer voelt zich prettig bij dit percentage. Ook uzelf, meubels en planten zijn erbij gebaat. Met een hygrometer kunt u de RLV aflezen. Met een luchtbevochtiger kan de RLV op peil worden gehouden (in droge periodes is een verbruik van vijf tot tien liter water per dag geen uitzondering!). Van de (geringe) investering zult u geen spijt hebben.

Tenslotte:

Uw houten vloer is in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp. 
Accepteer dat er na verloop van tijd 'leefsporen' in de vloer ontstaan. Het is een bewijs dat er in uw huis geleefd wordt. 

Wij wensen u heel veel plezier met uw houten vloer.
Share by: